Lezing Kwetsbare menswording

  • 9 januari 2023, 20.00 - 22.00 uur
  • Beetsterzwaag, de Buorskip

Lezing “Kwetsbare menswording” door Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek.

Onze tijd wordt gekenmerkt door onzekerheid en kwetsbaarheid. Leidende ideeën en ideologieën lijken te verdampen. De vraag naar wat de mens in wezen is verdwijnt naar de achtergrond. Door individualisering en verlies van transcendente waarden worden communicatie en dialoog steeds moeilijker. Twee Joodse religieuze denkers uit de vorige eeuw, Buber en Heschel, zouden ons kunnen helpen. Voor beiden was de actualiteit van de Bijbelse profeten onopgeefbaar. Van daaruit wordt ook de vraag naar de verhouding van schepping/natuur tot de messiaanse geschiedenis gesteld in de spanning tussen hoop en wanhoop.

Cursus Hemel en hel in beeld

  • Beetsterzwaag, De Buorskip 10.00 - 12.00 uur
  • 25 januari, 8 en 22 februari. 2023.
  • Dr. Henk Hamoen, theoloog en bestuurslid stichting Klaas Koopmans.

Sinds vroege tijden hebben mensen uit allerlei culturen zich een voorstelling gemaakt van wat ons na de dood te wachten staat. Via verhalen en beelden ontdekken we in deze drie ochtenden, de oude Egyptische wereld, de beelden van hemel en hel en hel in het Boeddhisme, het Gehenna en dei Sjoelin in de Joodse wereld alsmede de visioenen over de zevende hemel in de Islam. We komen dan als vanzelf in de louteringsberg van Dante en de verbijsterende wereld van Jeroen Bosch. Om zo misschien te ontdekken waar we zelf staan in hoop, onzekerheid en verwachting als het gaat om onze visie over een leven na de dood.

Wellicht herkennen we dan ook iets van een ‘ik laat me verrassen’ zoals een gemeentelid die verwachting eens omschreef.

Joodse literatuur

Cursus Joodse literatuur onder leiding van Dr. Hans Schravesande, theoloog en secretaris van de stichting ter bevordering van het wetenschappelijk onderwijs in de Judaïstiek. In vier woensdagen zullen achtereenvolgens de volgende boeken worden besproken:

  • 23 januari - De Vriendt keert terug, Arnold Zweig
  • 13 februari - De keuze. Leven in vrijheid, Eith Eva Eger
  • 13 maart - Nagelaten dagen van Margo Minco
  • 3 april - Bezette gebieden van Arnon Grunberg.

Beetsterzwaag, De Buorskip 13.30 - 15.30 en/of 16.00 - 18.00 uur

Voor meer informatie www.olterterperkring.nl.