Schrijfactie Sierra Leone

Onderzoek politiegeweld bij protesten

Onvrede over de autoriteiten leidde op 10 augustus 2022 tot massale protesten in Sierra Leone. Op sommige plekken werden de protesten gewelddadig. Zes agenten en meer dan 20 demonstranten en bijstanders verloren hun leven. Volgens getuigen gebruikte de politie buitenproportioneel geweld om de protesten neer te slaan.

Aankomende verkiezingen

De kans is groot dat tijdens de aankomende verkiezingen in juni 2023 de spanningen in het land weer oplaaien. De autoriteiten moeten het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomsten beschermen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2023 naar de autoriteiten van Sierra Leone. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de gewelddadigheden bij de protesten en de rol van de politie hierin. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassador to the Embassy of the Republic of Sierra Leone
Samuel Tamba Musa
Tervurenlaan 410
1150 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws uit Iran.

Op 18 maart 2023 werd daar Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) op borgtocht vrijgelaten. Ze was opgepakt omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar op borgtocht vrij.

Eerder al vernam Amnesty International dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de lhbti-activisten had vernietigd. De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti+’ers. Het Hooggerechtshof had hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.www.amnestyinternational.nl / successen

 

Schrijfactie Ghana

Onderzoek moord op journalist Divela

Op 16 januari 2019 werd de Ghanese journalist Ahmed Hussein-Suale Divela doodgeschoten. De schutters raakten hem drie keer vanaf hun motor. Divela overleed ter plekke. Divela ontving doodsbedreigingen nadat hij een groot corruptieschandaal binnen het voetbal naar buiten bracht. Er zit geen voortgang in het onderzoek naar zijn moord.

Corruptie binnen Afrikaans voetbal

Divela deed journalistiek onderzoek naar corruptie binnen het Afrikaanse voetbal. Dit leidde tot het ontslag van het hoofd van de Ghanese voetbalbond, een FIFA-lid en maar liefst 52 personen in hoge functies en 8 scheidsrechters in meerdere Afrikaanse landen. Sindsdien ontving hij doodsbedreigingen. Zelfs een parlementslid riep op de televisie kijkers op om Divela in elkaar te slaan.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2023 naar de autoriteiten van Ghana. Roep hen op een grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de moord op Ahmed Divela en de daders te berechten. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  

H.E. Francis Danti Kotia
Ambassador to the Embassy of the Republic of Ghana
Laan Copes van Cattenburch 70
2585 GD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.