Schrijfactie Swaziland

Pro-democratie activist vermoord

Mensenrechtenadvocaat en pro-democratie activist Thulani Maseko uit Swaziland werd op 21 januari door het raam van zijn huis beschoten. Drie kogels raakten hem. Hij overleed voor de ogen van zijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie.

Kritiek op alleenheerschappij koning 

Maseko was de voorzitter van een groep samenwerkende politieke partijen en organisaties die democratie eisen in Swaziland (in 2018 omgedoopt tot Eswatini). De organisatie is een doorn in het oog van koning Mswati die al sinds 1986 aan de macht is. De koning melde een dag voor Maseko’s dood in een toespraak dat hij zou afrekenen met mensen die oproepen tot politieke hervormingen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de minister van Justitie van Swaziland. Roep hem op grondig onderzoek te doen naar Maseko’s dood. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van het Koninkrijk Eswatini
De heer Siphelele Welcome Dludlu
Avenue Winston Churchill 188
1180 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws 15-2-23: Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vrijgelaten in Iran.

Aryani deelde samen met haar moeder op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli 2019 kreeg Yasaman Aryani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran de straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrijgelaten. Zie voor meer informatie en de video die is gemaakt kort na de vrijlating van Yasaman Aryani en haar moeder:   www.amnestyinternational.nl / successen

 

Schrijfactie Burundi

Laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending  de Burundese overheid ‘wreed’ en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.

Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de autoriteiten van Burundi en roep hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten!. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  
H.E. Gamaliel Nkurunziza
Embassy of the Republic of Burundi
Carnegielaan 4-14
2517 KH Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.