Schrijfactie Chili

Gerechtigheid voor martelslachtoffer

In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid.

Zwaar gewond

Tijdens het demonstreren werd hij aangevallen en gemarteld door 13 agenten. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de rest toekeek. Dit resulteerde in aanzienlijk en blijvend letsel bij Órdenes. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor zijn linkeroog en liep schade op aan zijn rechteroog.
Drie jaar later, op 5 december 2022, besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van hen te staken.

 
Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Chili. Roep hen op om het onderzoek naar de 7 agenten te heropenen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Jaime Moscoso Valenzuela
Embassy of the Republic of Chile
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws 9 januari 2023: Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (31) en Elham Choubdar (24)  heeft vernietigd. Ze waren ter dood veroordeeld na oneerlijke procedures, vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van lhbti+’ers. De vage aanklacht luidde: voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. Het Hooggerechtshof heeft hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces Zie verder www.amnestyinternational.nl / nieuws

 

Schrijfactie Honduras

Gerechtigheid voor vermoorde milieuactivisten

In Honduras zijn op 7 januari 2023 de milieuactivisten Aly Magdaleno Domínguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala doodgeschoten door gewapende mannen.
Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf.

Gevaarlijk activisme

De Guapionol-rivier is een belangrijke bron voor schoon drinkwater voor de omwonende gemeenschap. De activisten die deze rivier beschermen, worden als criminelen weggezet door het mijnbouwbedrijf en de Hondurese overheid. Al meerdere activisten zijn aangevallen of onterecht vervolgd vanwege hun activisme.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Honduras. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de moord op Aly Domínguez en Jairo Bonilla. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  

H.E. Mr. Roberto Ochoa Madrid
Embassy of Honduras
Kortenberglaan 89
1000 Brussel
België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.