PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Afdeling Drachten

Schrijfactie Israel

Laat terminaal zieke Wallid Daqqah vrij

De Palestijn Walid Daqqah heeft beenmergkanker en is terminaal ziek. Hij heeft zijn oorspronkelijke gevangenisstraf van 37 jaar uitgezeten, maar kreeg 2 jaar extra. Daqqah zou geprobeerd hebben telefoons de gevangenis in te smokkelen zodat medegevangenen contact konden hebben met hun families. Daardoor kan hij zelf zijn familie waarschijnlijk nooit meer zien.

Daqqah is veroordeeld voor het leiden van een groep die een Israëlische soldaat doodde. Daarom heeft hij het grootste deel van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. In maart vorig jaar had hij vrij moeten komen, als hij niet 2 jaar extra had gekregen. Het gaat erg slecht met hem, mede doordat hij in de gevangenis is gemarteld en geen goede medische zorg kreeg. Zoals veel Palestijnse gevangenen mag hij sinds het begin van de huidige Gaza-oorlog geen bezoek van zijn familie ontvangen. Dit betekent dat hij vrijwel zeker in de gevangenis zal sterven, zonder zijn familie te zien.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de president van Israel. Roep hem op om Walid Daqqah vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Staat Israël
His Excellency Mr. Modi Moshe Ephraim
Johan de Wittlaan 5
2517 JR Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws India

maart 2024: Na meer dan 7 jaar gevangenschap is Gokarakonda Naga Saibaba, voormalig professor van de Universiteit van Delhi, eindelijk vrijgesproken. Hij was tot levenslang veroordeeld omdat hij banden zou hebben met verboden maoïstische organisaties. Dat was slechts een excuus om hem op te sluiten vanwege zijn activisme. ‘Saibaba had nooit in de gevangenis mogen zitten. De Indiase autoriteiten hebben hem opgepakt omdat hij zich uitsprak tegen het geweld en de discriminatie waar de Dalit- en inheemse gemeenschappen in India mee te maken hebben’ reageert Aakar Patel van Amnesty International.

Schrijfactie China

Waar is Gao Zhisheng?

Chinese advocaat Gao Zhisheng wordt al bijna 7 jaar in het geheim vastgehouden. Hij werd opgepakt nadat hij zijn memoires publiceerde, waarin hij schreef over zijn ervaringen als gevangene en onder surveillance in China. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk. Zonder toegang tot een advocaat, en gezien zijn eerdere behandeling in de gevangenis, loopt hij groot risico op marteling.

Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. Hij verdedigde onder meer activisten en religieuze minderheden. De autoriteiten pakten hem in 2006 ook al op nadat hij een hongerstaking organiseerde om aandacht te vragen voor de vervolging van mensenrechtenactivisten in China. Gedurende het grootste deel van de volgende 10 jaar was Gao vermist, zat hij opgesloten of werd hij onder huisarrest geplaatst. Maar hij bleef zich uitspreken over mensenrechtenschendingen en zijn kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de minister van Openbare Veiligheid in China. Roep hem op om Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of China
H.E. Ambassador TAN Jian
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven zijn te downloaden van deze website.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Koeweit

Laat Bedoun-activist vrij

Mohammad al-Barghash komt op voor de rechten van de Bedoun, een staatloze minderheid in Koeweit. Hij kreeg in januari 3 jaar cel opgelegd omdat hij in een interview met een buitenlandse zender sprak over discriminatie van zijn volk. Volgens de autoriteiten zou hij daarmee nepnieuws hebben verspreid.

Discriminatie minderheidsgroep

De autoriteiten in Koeweit weigeren de Bedouns, die al generaties lang in het land wonen, een paspoort te geven. Dit betekent onder meer dat ze niet mogen stemmen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Al-Barghas uit regelmatig kritiek op de behandeling van de Bedouns. Hij werd ook al eerder opgepakt voor het organiseren van vreedzame protesten.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2024 naar de minister van Justitie van Koeweit. Roep hem op Mohammad al-Barghash onmiddellijk vrij te laten. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the State of Kuwait
H.E. Mr. Ali Ahmad Ebraheem S Aldafiri
Carnegielaan 9
2517 KH Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Goed nieuws: Journalist Guhdar Zebari vrijgelaten in Iraaks Koerdistan

Op 17 februari hebben de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio journalist Guhdar Zebari vrijgelaten. Hij zat meer dan 3 jaar onterecht gevangen. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating. Zijn advocaat bedankte Amnesty voor haar inspanningen voor Zebari. Deze hadden volgens de advocaat een heel gunstig effect op het verloop van Zebari’s zaak.

Schrijfactie Egypte

Geef Hashad een goed kunstbeen

De 26-jarige Oqba Hashad uit Egypte zit al bijna 5 jaar onterecht vast. Hij wordt gestraft voor het werk van zijn broer. Die deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Hashad verloor als kind een deel van zijn been en kan zonder prothese niet lopen. Hij had dus een groot probleem toen zijn prothese in de gevangenis brak. Bijna 2 jaar lang kreeg hij geen nieuwe. In januari van dit jaar kreeg hij er eindelijk wel één. Maar die heeft de verkeerde maat en is dus onbruikbaar.

Gemarteld en mishandeld

Hashad heeft al heel wat doorstaan in de gevangenis. Hij werd geslagen en kreeg elektroshocks en mocht lange tijd met niemand contact hebben. Ook krijgt hij geen medische zorg voor het resterende deel van zijn been. Hashad zou überhaupt niet in de gevangenis moeten zitten. Zijn wrede behandeling is enkel en alleen een vergelding voor het activisme van zijn broer.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2024 naar de autoriteiten van Egypte. Roep hen op om Oqba Hashad onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte
Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin
Badhuisweg 92
2587 CL Den Haag

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven

De voorbeeldbrieven zijn hier te downloaden: https://www.pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnesty-voorbeeldbrieven.html.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Saudi-Arabië

Executeer Abdullah en Jalal niet!

Abdullah al-Derazi en Jalal Labbad kunnen elk moment in Saudi-Arabië worden geëxecuteerd. Het hooggerechtshof heeft hun doodvonnis in het geheim bevestigd. Ze kregen de doodstraf omdat ze deelnamen aan protesten tegen de behandeling van de Shi’a, een minderheidsgroep. Ze waren toen nog geen 18 jaar oud.

Gemarteld voor bekentenis

Abdullah en Jalal kregen de doodstraf na een oneerlijk proces. Ze hadden lange tijd geen advocaat en vertelden in de rechtbank dat ze werden gemarteld om te bekennen. De rechter legde dit naast zich neer.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2024 naar de koning van Saudi-Arabië. Roep hem op om Abdullah en Jalal niet te executeren. Saudi-Arabië moet zich aan de belofte houden om de doodstraf niet langer op te leggen aan minderjarigen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Embassy of the Kingdom of Saudi Arabia to the Netherlands
H.E. Mr. Ziad M. D. Al Atiyah
Koninginnegracht 26
2514 AB Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie Vietnam

Gezondheid activist Ngueyen Thuy Hanh in gevaar

Nguyen Thuy Hanh uit Vietnam zet zich in voor gevangenen die onterecht vastzitten. Sinds ze zich verkiesbaar stelde in de oneerlijk verlopen parlementsverkiezingen, hebben de autoriteiten het op haar gemunt tijdens demonstraties. Agenten mishandelden haar. In 2021 werd ze aangeklaagd voor ‘verzet tegen de staat’. Er is nog steeds geen rechtszaak geweest, ze kan tot 20 jaar cel krijgen.

Depressie verergert

Intussen mag ze geen contact hebben met haar advocaat en wordt ze regelmatig in een isoleercel opgesloten. Ngueyen Thuy Hanh’s depressie verergerde hierdoor. In 2022 werd ze overgeplaatst naar een berucht psychiatrisch ziekenhuis, waar haar mentale gezondheid alleen maar verder achteruitgaat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2024 naar de autoriteiten van de Vietnam. Roep hen op om Ngueyen Thuy Hanh onmiddellijk vrij te laten. Tot ze vrijgelaten is moet ze goede medische zorg krijgen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen naar:

Ambassade van de Socialistische Republiek Vietnam
Z.E. Ngo Huong Nam
Javastraat 1 1
2585AA DEN HAAG
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,75. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..