PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Afdeling Drachten

Schrijfactie VS

Stop klopjacht op Julian Assange

In juni oordeelde een Britse rechter in hoger beroep dat Julian Assange uitgeleverd mag worden aan de VS. De VS klaagt hem aan voor onder meer spionage vanwege het publiceren van staatsgeheime stukken. Dit zou niet strafbaar moeten zijn. Het is een aanval op de persvrijheid. Assange kan levenslang krijgen.

Klopjacht op klokkenluider

De Australische Assange is oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij openbaarde in 2010 geheime documenten en onthulde mogelijke oorlogsmisdrijven door het Amerikaanse leger. De VS wil hem hiervoor straffen. In 2019 werd hij in het Verenigd Koningrijk opgepakt op verzoek van de VS. Hij zit sindsdien in een zwaarbeveiligde gevangenis.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de Amerikaanse ambassadeur. Roep hem op er bij de autoriteiten op aan te dringen de aanklachten tegen Assange in te trekken. Het adres vindt u op de brief.

Goed nieuws

Argentinie 7 september jl.

Huisarrest Argentijnse mensenrechtenadvocaat Alberto Narral opgeheven

Een klein lichtpuntje voor de Argentijn Alberto Nallar. De mensenrechtenadvocaat zat sinds 13 juli 2023 in huisarrest vanwege zijn rol bij de protesten in de provincie Jujuy, maar deze straf is nu opgeheven. Alberto Nallar mag zijn huis weer verlaten, hij wordt echter nog steeds vervolgd voor opruiing.

Alberto Nallar is advocaat en verdediger van de mensenrechten. Hij heeft de opstand tegen een onlangs ingevoerde grondwetshervorming gesteund. Ook verleende hij juridische bijstand aan mensen die tijdens de protesten werden aangehouden. Het is goed nieuws dat het huisarrest van Alberto Narral is opgeheven, maar Argentinië moet ook alle aanklachten tegen hem intrekken.

Schrijfactie Venezuela

Laat Guillermo Zárraga vrij

De 59-jarige Venezolaan Guillermo Zárraga lijdt aan ernstige gezondheidsklachten in de gevangenis. In juni viel hij een paar keer flauw door gebrek aan drinkwater, eten en medicatie. In november 2020 werd hij opgepakt en beschuldigd van het doorspelen van geheime informatie aan de Amerikanen. Hier is geen bewijs voor.

Beschuldigd van sabotage

Zárraga werkte als ingenieur en vakbondsleider in de olie-industrie. Volgens de autoriteiten zou hij de CIA helpen de olie-industrie in Venezuela te saboteren. Een foto van hem samen met de prominente oppositieleider Juan Guaido werd gebruikt als bewijs dat Zárraga meewerkte aan sabotage.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 november 2023 naar de autoriteiten van Venezuela. Roep hen op om Guillermo Zárraga onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De voorbeeldbrieven voor deze maand vindt u in de downloadsectie.

Afdeling Drachten

Schrijfactie Rusland

Geef Irina Danilovich medische zorg

Verpleegkundige en activist Irina Danilovich bracht misstanden binnen de gezondheidszorg op de Krim naar buiten. In april 2022 werd ze ontvoerd door de Russische veiligheidsdienst. Ze werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Dat lukte niet, dus plaatsten ze explosieven in haar eigendommen. Daarvoor kreeg ze 7 jaar cel opgelegd.

Hongerstaking

Het gevangenispersoneel weigert Danilovich goede gezondheidszorg te geven. Ze is bijna doof door een blijvende oorinfectie. Daarom ging ze in maart 2023 in hongerstaking. Ze werd voor even naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze spoedeisende hulp nodig heeft. Die wordt tot op de dag van vandaag niet gegeven.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de autoriteiten van Rusland. Roep hen op om Irina Danilovich onmiddellijk vrij te laten en haar dringend medische hulp te geven.. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de brief kunt u sturen aan:

H.E. Alexander Vasilievich Shulgin
Embassy of the Russian Federation
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijfactie El Salvador

Stop het vervolgen van onschuldige burgers

In maart 2022 stelde de overheid van El Salvador de ‘State of Exception’ in, met als doel bendegeweld te bestrijden. In de realiteit leidt deze ingreep tot het schenden van mensenrechten. Meer dan 60 duizend mensen zijn opgepakt en vastgezet zonder eerlijk proces. Soms omdat ze een crimineel verleden hebben, een tattoo hebben of gewoonweg uit een arme buurt komen.

Basisrechten kwijt

Binnen de ‘State of Exception’ vervalt het recht op een aantal basis mensenrechten zoals het recht op juridische verdediging. Het gevolg is dat ongeveer 2 procent van de bevolking van El Salvador vast zit in overvolle gevangenissen. De gevangenissen zijn daarnaast in zeer slechte staat.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de president van El Salvador. Roep hem op om de ‘State of Exception’ te beëindigen en mensenrechten niet meer te schenden. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Embassy of the Republic of El Salvador
Riouwstraat 137
2585 HP Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten

De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met basistarief € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbeeldbrieven

Voorbeeldbrieven zijn te downloaden van deze webpagina: https://pgdrachten.nl/downloads/documenten/category/9-amnesty-voorbeeldbrieven.html.

Goed nieuws

Op 19 juli 2023 verleende de Egyptische president gratie aan mensenrechten-verdediger Mohamed Baker en de onderzoeker Patrick Zaki. Een dag later werden zij vrijgelaten en herenigd met hun dierbaren. Hun vrijlating maakt onderdeel uit van een presidentieel pardon aan een onbekend aantal mensen. Amnesty-supporters voerden actie voor de vrijlating van beide mannen. Zo schreven in december 2021 honderdduizenden mensen wereldwijd brieven voor zijn vrijlating tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights. We bedanken iedereen die aan deze acties meedeed.

Schrijfactie Sierra Leone

Onderzoek politiegeweld bij protesten

Onvrede over de autoriteiten leidde op 10 augustus 2022 tot massale protesten in Sierra Leone. Op sommige plekken werden de protesten gewelddadig. Zes agenten en meer dan 20 demonstranten en bijstanders verloren hun leven. Volgens getuigen gebruikte de politie buitenproportioneel geweld om de protesten neer te slaan.

Aankomende verkiezingen

De kans is groot dat tijdens de aankomende verkiezingen in juni 2023 de spanningen in het land weer oplaaien. De autoriteiten moeten het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame bijeenkomsten beschermen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2023 naar de autoriteiten van Sierra Leone. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de gewelddadigheden bij de protesten en de rol van de politie hierin. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:

Ambassador to the Embassy of the Republic of Sierra Leone
Samuel Tamba Musa
Tervurenlaan 410
1150 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws uit Iran.

Op 18 maart 2023 werd daar Zahra Sedighi-Hamadani (Sareh) op borgtocht vrijgelaten. Ze was opgepakt omdat ze opkomt voor de rechten van lhbti+’ers in haar land. Enkele dagen eerder, op 13 maart, kwam ook Elham Choubdar op borgtocht vrij.

Eerder al vernam Amnesty International dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de lhbti-activisten had vernietigd. De 31-jarige Zahra Sedighi-Hamadani en de 24-jarige Elham Choubdar waren ter dood veroordeeld vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti+’ers. Het Hooggerechtshof had hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces.www.amnestyinternational.nl / successen

 

Schrijfactie Ghana

Onderzoek moord op journalist Divela

Op 16 januari 2019 werd de Ghanese journalist Ahmed Hussein-Suale Divela doodgeschoten. De schutters raakten hem drie keer vanaf hun motor. Divela overleed ter plekke. Divela ontving doodsbedreigingen nadat hij een groot corruptieschandaal binnen het voetbal naar buiten bracht. Er zit geen voortgang in het onderzoek naar zijn moord.

Corruptie binnen Afrikaans voetbal

Divela deed journalistiek onderzoek naar corruptie binnen het Afrikaanse voetbal. Dit leidde tot het ontslag van het hoofd van de Ghanese voetbalbond, een FIFA-lid en maar liefst 52 personen in hoge functies en 8 scheidsrechters in meerdere Afrikaanse landen. Sindsdien ontving hij doodsbedreigingen. Zelfs een parlementslid riep op de televisie kijkers op om Divela in elkaar te slaan.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 juni 2023 naar de autoriteiten van Ghana. Roep hen op een grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de moord op Ahmed Divela en de daders te berechten. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  

H.E. Francis Danti Kotia
Ambassador to the Embassy of the Republic of Ghana
Laan Copes van Cattenburch 70
2585 GD Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schrijfactie Swaziland

Pro-democratie activist vermoord

Mensenrechtenadvocaat en pro-democratie activist Thulani Maseko uit Swaziland werd op 21 januari door het raam van zijn huis beschoten. Drie kogels raakten hem. Hij overleed voor de ogen van zijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie.

Kritiek op alleenheerschappij koning 

Maseko was de voorzitter van een groep samenwerkende politieke partijen en organisaties die democratie eisen in Swaziland (in 2018 omgedoopt tot Eswatini). De organisatie is een doorn in het oog van koning Mswati die al sinds 1986 aan de macht is. De koning melde een dag voor Maseko’s dood in een toespraak dat hij zou afrekenen met mensen die oproepen tot politieke hervormingen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de minister van Justitie van Swaziland. Roep hem op grondig onderzoek te doen naar Maseko’s dood. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
Ambassade van het Koninkrijk Eswatini
De heer Siphelele Welcome Dludlu
Avenue Winston Churchill 188
1180 Brussel, België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws 15-2-23: Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vrijgelaten in Iran.

Aryani deelde samen met haar moeder op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli 2019 kreeg Yasaman Aryani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran de straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrijgelaten. Zie voor meer informatie en de video die is gemaakt kort na de vrijlating van Yasaman Aryani en haar moeder:   www.amnestyinternational.nl / successen

 

Schrijfactie Burundi

Laat journalist Floriane Irangabiye vrij

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.

Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending  de Burundese overheid ‘wreed’ en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.

Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 mei 2023 naar de autoriteiten van Burundi en roep hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten!. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  
H.E. Gamaliel Nkurunziza
Embassy of the Republic of Burundi
Carnegielaan 4-14
2517 KH Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: vergeet niet uw naam, adres en handtekening onder de brief te zetten!

Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Schrijfactie Chili

Gerechtigheid voor martelslachtoffer

In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid.

Zwaar gewond

Tijdens het demonstreren werd hij aangevallen en gemarteld door 13 agenten. Enkele agenten sloegen Órdenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de rest toekeek. Dit resulteerde in aanzienlijk en blijvend letsel bij Órdenes. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor zijn linkeroog en liep schade op aan zijn rechteroog.
Drie jaar later, op 5 december 2022, besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van hen te staken.

 
Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Chili. Roep hen op om het onderzoek naar de 7 agenten te heropenen. Het adres vindt u op de brief, een kopie kunt u sturen aan:
H.E. Mr. Jaime Moscoso Valenzuela
Embassy of the Republic of Chile
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Goed nieuws 9 januari 2023: Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (31) en Elham Choubdar (24)  heeft vernietigd. Ze waren ter dood veroordeeld na oneerlijke procedures, vanwege hun (vermeende) seksuele geaardheid en omdat ze openlijk op durven te komen voor de rechten van lhbti+’ers. De vage aanklacht luidde: voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’ – een vage term waarmee ongewenst gedrag wordt aangeduid. Het is een absurde en verzonnen aanklacht. Het Hooggerechtshof heeft hun zaken naar een lagere rechtbank doorverwezen voor een nieuw proces Zie verder www.amnestyinternational.nl / nieuws

 

Schrijfactie Honduras

Gerechtigheid voor vermoorde milieuactivisten

In Honduras zijn op 7 januari 2023 de milieuactivisten Aly Magdaleno Domínguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala doodgeschoten door gewapende mannen.
Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf.

Gevaarlijk activisme

De Guapionol-rivier is een belangrijke bron voor schoon drinkwater voor de omwonende gemeenschap. De activisten die deze rivier beschermen, worden als criminelen weggezet door het mijnbouwbedrijf en de Hondurese overheid. Al meerdere activisten zijn aangevallen of onterecht vervolgd vanwege hun activisme.

Wat kunt u doen?

Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Honduras. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de moord op Aly Domínguez en Jairo Bonilla. Het adres vindt u op de brief. Een kopie van de  brief kunt u sturen aan:  

H.E. Mr. Roberto Ochoa Madrid
Embassy of Honduras
Kortenberglaan 89
1000 Brussel
België
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

NB: vergeet uw naam, adres en handtekening niet! Portokosten: De zones Europa en Wereld zijn samengevoegd tot 1 zone: Internationaal, met  basistarief  € 1,65. Vragen of opmerkingen over deze acties? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.