PGDrachtenNoordOostZuidWestGrote KerkSchakel

Welkom bij de Protestantse Gemeente te Drachten!

Zondagmiddag 2 juni 2024
Koffiezaal Grote Kerk
14.30- 16.30 uur (Koffie/thee vanaf 14.15 uur)

“Wat inspireert je?”

Welke levenswijsheden / waarden zijn belangrijk in je leven? Een goed idee misschien om dit van te voren al wat in u te laten omgaan… We gaan dit, op een speelse manier, met elkaar ontdekken en delen!
Spreekt het u aan om zo eens, op een andere manier, met elkaar in gesprek te gaan? Voel u dan van harte welkom! Neem vooral iemand mee, die dit ook leuk vindt!

Het is deze keer tevens de laatste Open Sociëteit voor de zomervakantie. Daarom willen we aan het eind even aandacht geven aan wat u heeft aangesproken in dit eerste seizoen en welke ideeën u heeft over “hoe verder?”.

Graag tot ziens op 2 juni!

Info bij: Lies Mulder- van Voorthuizen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bonifatiuskerk
Willinge Prinsstraat 5
Oldeberkoop

Hervormde Kerk van Duurswoude
Breeberchspaed 1
Wijnjewoude

Op dinsdagmiddag 4 juni aanstaande organiseert de Werkgroep Grote Kerk van de Protestantse Gemeente te Drachten voor een groep van enkele tientallen belangstellenden een Kerkentocht met als rondleider oud-predikant ds Jan Bolt.

We starten om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats achter de Zuiderkerk te Drachten en rijden met eigen vervoer naar Oldeberkoop voor een bezoek aan de Bonifatiuskerk te Oldeberkoop en daarna door naar Wijnjewoude voor een bezoek aan de Hervormde Kerk van Duurswoude te Wijnjewoude.

We rijden zoveel mogelijk samen, passagiers betalen aan de chauffeur elk 5 euro. Onderweg drinken we ergens thee of koffie voor eigen rekening, verder zijn er geen kosten aan verbonden.

U kunt zich tot woensdag 29 mei as bij mij opgeven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 0512-517021 / 0615252943. Graag aangeven of u wilt rijden, danwel liever meerijdt en uw (mobiel) telefoonnummer.

Tot ziens, mede namens ds. Jan Bolt,
Fokke Wijngaarden
secretaris

Als de buitenkant van de Grote Kerk te Drachten of de foto’s op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten u op het idee brengen om eens rond te komen kijken in deze fraai gerestaureerde kerk, dan kan dat.

Natuurlijk allereerst tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen 10.30 uur, maar ook tijdens Open Kerk op zaterdagmiddagen in het seizoen. Deze mogelijkheden vind u in ons kerkblad Geandewei of op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten/Grote Kerk.

De koster van deze kerk kan u ook op aanvraag een rondleiding van bijna een uur in en rond de kerk aanbieden en dat uitbreiden met diverse mogelijkheden om het feestelijker te maken. Wellicht een idee voor een uitje of onderbreking van visite.

De rondleider vertelt u graag over de geschiedenis van de in 1743 geopende kerk met de vele (kunst)schatten. Zoals de raadselachtige middeleeuwse altaarsteen uit de vorige kerk, de kunstig gesneden herenbanken van Kooystra, de prachtige ramen van de gebroeders Staak en natuurlijk het fraaie Hillebrandorgel. Maar er is veel meer te zien en te vertellen, zo was de kerk zelfs lange tijd onderduikersadres in de oorlog.   

U kunt uw aanvraag doen bij mevrouw Alie Hemrica-Veenstra, koster van de Grote Kerk (telefoon 06 83965397 of een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(bij geen gehoor: tel. 0512 517021, secretaris van de Werkgroep Grote Kerk F. Wijngaarden).

 

Op zondag 14 april willen we graag weer een muziekmiddag organiseren in de Zuiderkerk. Dat houdt in: een gezellige, ongedwongen middag waarin van alles op muziekgebied aan de orde kan komen. Bijvoorbeeld:

 • Iets spelen of zingen, alleen of met een groepje
 • Zijn er jonge talenten onder ons die ook mee willen doen?
 • Een mooi verhaal van een gebeurtenis in het leven vertellen waar muziek een rol in speelde en dan die muziek samen beluisteren
 • Een verzoeknummer opgeven dat afgespeeld kan worden om samen van te genieten.
 • En natuurlijk samen zingen; een beetje oefenen en er dan iets moois van maken
 • Er alleen zijn om te luisteren en voor de ontmoeting met elkaar
 • Kortom: bezig zijn met muziek; klassiek, modern, religieus of niet: alles kan!

Muziek hangt samen met gevoelens en emoties, en dat ondergaat iedereen. Zullen we dat eens samen beleven? De middag begint om 15.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur. Graag horen we of u ervoor voelt om zo een middag mee te maken. U kunt dat doorgeven (of u alvast opgeven) aan: E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u bellen met T. 06-11 058 411 / 06-25 085 098

Hartelijke groeten,
Namens de Activiteitencommissie Zuiderkerk ‘Plezier en Vertier,
Coby de Vries

We hebben al weer mooie wandelingen gehad dit jaar met práchtig wandelweer en met fijne gesprekken onderweg. Wandelt u ook eens mee?

De volgende wandelingen zijn gepland op:

 • Woensdag 6 maart, dan starten we bij de Zuiderkerk
 • Woensdag 3 april starten we bij de Fonteinkerk
 • Woensdag 1 mei starten we bij de Hoeksteen
 • Woensdag 5 juni starten we bij De Oase

De inloop is vanaf 09.30 uur, dan staat de koffie en thee weer klaar. Om 10.00 uur starten we met de wandeling, die ongeveer een uur duurt. Iedereen is welkom om mee te wandelen, opgave is niet nodig en neem gerust iemand mee die ook van wandelen houdt.

Voor vragen of informatie:
Alie Wedman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel. 06-2913 6171